Om butiken

 • Information

  Mörlanda Livs
  Boråsvägen 1
  524 42 LJUNG

  Tel: 0513-500 05

  Alla dagar
  8-21

Mörlanda Livs historia

Mörlanda Livs är en butik med anor från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Exakt vilket årtal butiken startades vet vi inte. Då, på den tiden, låg den i en byggnad på andra sidan gatan, där Shell-macken idag ligger. Det var Gustaf och Hilda Lindberg som då drev butiken.

IMG_0402

1918 tog Erik Bodin över butiken, av sin svärfar Gustaf, tillsammans med sin fru Maria (även kallad Maja) Bodin. Först år 1947 flyttade butiken till den byggnad där den idag ligger. Då var fastigheten helt nybyggd. Redan då var Mörlanda Livs en ICA-butik. De hade till en början hjälp av Marias bröder som också arbetade i butiken och när deras dotter Kerstin blev tillräckligt gammal arbetade hon också där.

Den 4 november 1962, hamnade Mörlanda Livs i Helge och Anna-Lisa Johansson händer. De sålde många olika artiklar. Förutom all mat sålde de frysboxar, Tv-apparater, cykelslang, stövlar, porslin, sopkvastar och spik – en riktig lanthandel. Under deras regi byggdes butiken om tre gånger, sista gången 1977. De drev lanthandeln i nästan 30 år innan sonen Leif Johansson tog över. Med tiden och konkurrensen från städernas stormarknader försvann lanthandelstämpeln och blev ”bara” en ICA nära.

IMG_0402

1 december 2006 fick vi förmånen att köpa och driva Mörlanda Livs. Vi har inte varit verksamma i butiken så många år än men en del har hunnit hända sedan dess. Till exempel byggde vi om butikens entré under våren 2008, till en mer handikappsanpassad ingång.

1 september 2009 skedde en stor förändring för Mörlanda Livs. Från att ha varit ICA-butik i minst 60 år får butiken se nytt ljus som en ”Mat Öppet-butik”! En liten mindre kedja med större frihet.

Richard och Anna-Klara Sandberg